divendres, 13 de juny del 2008

Sessió 13.06.08

Avui, toca exposar i fer entregues. Haviem de fer la valoració del material TIC d'una escola, nosaltres ho hem fet del CEIP Mitja Costa, concretament hem fet un video. No l'hem pogut penjar degut a la seva extensió, però ja trobarem la manera de fer-ho!
 L'altra material que haviem de fer és l'elaboració d'un material didàctic. Nosaltres hem fet una cançó, La granoteta, amb el programa Kid Pix. Després de molts problemes hem hagut de refer la versió original i fer una versió més acotada i senzilla, el resultat ha estat aquest:


Per últim hem avaluat un material didàctic multimedia i hem decidit fer la valoració del programa Kid Pix deluxe 4. En aquest cas si que l'hem pogut adjuntar a partir del Google Page Creator. Mireu el resultat:


Valoració de l'assignatura

La meva valoració de l'assignatura és molt positiva, al principi d'aquesta hem vaig espantar molt en veure tot el que suposadament hauriem de fer, i realment vaig pensar que tot plegat era una mica exagerat i que no ho podría fer degut als meus coneixements bàsics d'informàtica, avui, última classe, puc dir que no només hem fet tot allò que estava previst sinó que molt més. L'aspecte més positiu de tots és que hem aprés de forma divertida, igual que fan els infants, és la millor forma d'aprendre.
Com a crítica més que a l'assignatura a la planificació d'estudis, he de dir que no m'agrada que aquesta tingui una durada tan limitada d'un semestre, ja que em sento que just ara que començo a entendre i a gaudir de moltes de les facilitats informàtiques que he aprés, s'acaba l'assignatura i és una llastima amb tot el que hi ha per aprendre. 


divendres, 30 de maig del 2008

Sessió 30.05.08

Ja tenim el Linux, el Josep Maria ens ha proporcionat un a cadascuna. Entre els avantatges d’aquest sistema està principalment la seva gratuitat i el fet de que es pot dissenyar segons els nostres gustos i necessitates. Es preveu que en el futur tots els ordinadors del Departament d’ensenyament tindràn incorporats aquest sistema, a excepció de l’ordinador de Direcció que també comptarà amb Windows.

Posteriorment hem après a insertar una activitat Jclic al nostre blog, jo he insertat una relacionada amb l’Antoni Tàpies.

divendres, 23 de maig del 2008

Sessió 23.05.08

El darrer dia ja vam parlar de les aplicacions didàctiques que pot tenir la telefonia, en concret la telefonia mòbil, avui hem descobert els avantatges d'un altre tipus de telefonia, la telefonia IP: Internet Protocol, telefonia a través de la banda ampla d'internet. En aquest sentit, vam parlar de diferents programes que ofereixen aquesta possibilitat de trucar a partir d'internet. 

Skype: permet trucades d'ordinador a ordinador gratuitament i d'ordinador a fixes i mòbils amb pagament que s'ha d'abonar previament mitjançant una recàrrega. Igualment permet xatejar. L'avantatge en l'àmbit educadiu, és la possibilitat d'establir contactes entre diferents aules de diferents escoles a partir d'una videoconferència. Té una bona qualitat d'imatge-so, sense gairabé cap retard.

Voip Buster: és un programa semblant al skype. Es poden fer trucades gratuites entre ordinadors i a més permet trucades gratuites a practicament tots els fixes de tot el món.
Aquests programes pedagogicamnt ajuden a infants que normalment no parlen, no es comuniquen i que sovint al posar-los davant d'un xat es desinhibeixen. També ens pot servir per posar-nos en contacte amb els pares d'un alumne davant una urgència.

Voip Stunt: Complementa a l'anterior d'alguna manera, ja que té les mateixes prestacions però amb un llistat de països una mica diferent, per tant, entre els 2 programes proporcionen una bona oferta de llocs on poder trucar gratuitament.

A més de parlar de la telefonia IP, hem tractat altres temes i hem vist que existeixen diferents programes destinats a facilitar recursos i l'elaboració d'aquests per part de l'educador/a. També, i això trobo que és molt positiu, per infants amb n.e.e. (necessitats educatives especials). Aquesta informació l'hem trobada a un apartat de l'xtec. (Recursos per infants amb n.e.e.).

Hem conegut també l'Aplicació fàcil un programa ens possibilita realitzar activitats i per tant ens proporciona més recursos per imprimir (activitats destinades a fer-se sobre paper) o per realitzar-se directament a l'ordinador. Un avantatge d'aquest programa és l'estalvi de temps.

Una programa on trobem infinitats d'activitats de clic és com es pot deduir pel seu nom, el Jclic.

És útil tenir en compte que el J clic- funciona a través d'un navegador i que el clic necessites en canvi tenir-ho instalat.

Per últim, hem parlat del Memories on TV, amb el que podem fer muntatges audiovisuals per veure al nostre televisor.

divendres, 16 de maig del 2008

Festa de la rosa

Sessió 16/05/08

Avui hem reflexionat sobre les noves tecnologies (mòbils i pda's) i com aquestes poden tenir algunes aplicacions positives a l'escola. Un d'aquests casos són els mòbils, ja que són un bon recurs per als alumnes sords (i muts), ja que és una forma que tenen les persones amb aquesta discapacitat de comunicar-se amb l'entorn a curtes i llargues distancies, a través de la missatgeria.

Els mòbils serveixen també per:


  • Com a mitjà de comunicació personal. (trucades i videoconferàncies, sms, etc).

  • Multimedia (so, fotogràfia, video i TV)

  • Internet

  • Jocs (locals i en xarxa)

  • Música (mp3, mp4)

  • Compra electrònica

  • Agenda, rellotge, despertador, ràdio, GPS.

Tenint en compte tot això, ens hem de plantejar un altre tema important: quina és l'edat aconsellable perquè un infant tingui un mòbil?, la resposta és depén, depén de molts factors, maduresa, finalitat, etc. És important valorar tots els aspectes alhora de recomanar als pares sobre aquest tema.
Un altre aspecte relacionat amb les noves tecnologies, que com a educadores hem de tenir molt present, és el de tenir clar que és el que volem demanar(p.ex. buscar al google algun concepte o imatge) i mirar el conti

ngut de les pàgines nosaltres abans per veure si són adequades i evitar-nos així alguna sorpresa.

Parlem dels videojocs


Pigui: informació que ha d'haver-hi a la caratúla sobre el contingut del videojoc. Alguns pigis són:





Indica l'edat mínima a la que estpà destinat el joc.




Hi ha situacions de violència i/o lluita.





Es diuen paraulotes




Es poden donar siuacions de pànic.




El videojoc conté escenes de nuus i/o sexe.




Pot incitar a la drogadicció.




Pot provocar marginació o racisme.




Pot crear adicció.





(per a més de 18 anys, es diuen paraulotes, que es donen situacions de pànic (símbol aranya), poden crear adicció al joc (simbol: daus), poden provocar situacions que afavoreixen la discriminació, marguinació, etc, jopcs violents (símbol: puny), o un altre que diu q el videojoc conté escenes de nuus i/o sexe (símbol: masculí i femení entrellaçats), poden induir a la drogadicció (símbol xeringa).

Exemple consola Wii, és una bona consola ja que té jocs que estimulen el moviment físic, els jocs permeten una cohesió familiar, ja que són jocs als que poden jugar tota la família, etc.

Situacions educatives:


  • Desenvolupament d'habilitats

  • Transmissió de continguts i valors

  • Estimulació creativitat

  • Resolució de problemes

  • Alfabetització digital (brain trainning)


Situacions de risc:


  • Adicció

  • Exclusió social

  • Insemsibilització

  • consumisme

  • trucs de drecera (intentar saltar pantalles buscant solucions per internet, el que fa que no hagis necessitat adquirir les habilitats esmentades anteriorment com a educatives: treball fàcil)

  • imitació de models no desitjables

divendres, 9 de maig del 2008

Sessió 9 de maig


Tenint en compte tot el que estem aprenent sobre les TIC i les seves aplicacions didàctiques és molt fàcil pensar que aquestes només tenen pros, però la realitat no és aquesta i en unes vinyetes que hem vist a classe, hem pogut veure que les TIC també tenen contres i uns quants. Un dels principals problemes (que paradoxalment també és aspecte positiu) és la seva ràpida evolució, i com aquesta exclou en certa manera de la societat a les persones més grans que no tenen la capacitat d'adaptació a les noves tecnologies que poden tenir els denominats "nadius digitals".
Un altre aspecte negatiu és l'adicció que creen algunes TIC que ens absorbeixen i ens treuen un temps que abans passàvem en família o amb els amics i que ara sovint es passa davant l'ordinador, la TV, amb l'Ipod, la consòla, etc.
Per últim un tema per reflexionar: arribarà a desapareixer la professió d'educador amb les noves tecnologies? arribarà el dia en que tinguem tanta informació i de tant fàcil abast que farà que ens convertim en autodidactes?. Pensem-hi.

Per acabar, se'ns ha mostrat un nou programa amb el que reproduir imatges amb so, el flash Slideshow. No he pogut realitzar la prova perquè el programa no és operatiu amb el sistema Mac del meu ibook, però he penjat l'exemple que hem vist a classe.

The Evolution of Web 3.0


Pel proper dia ens hem de llegir un document publicat per la UNESCO sobre les cometències TIC que ha de tenir el professorat

divendres, 25 d’abril del 2008

Sessió 25.04.08

Avui hem descobert el Google page creator que ens pot ser útil per penjar diapositives i per penjar documents que per la seva extensió no podem penjar directament. He fet una prova i he penjat un treball que tenia al ordinador d'una altra assignatura:


Un altre descobriment ha estat la forma de tenir una agenda online per organitzar-nos creant un calendari compartit, molt fàcil d'utilitzar (veure la visita guiada) que ofereix la pàgina Google calendar.

Finalment hem conegut un altre programa per realitzar material didàctic el Kid Pix, que ens permet elaborar animacions amb les que explicar contes, cançons, etc. Molt divertit i fàcil d'utilitzar, ja que en teoría el poden utilitzar els mateixos infants.


divendres, 18 d’abril del 2008

Voki


Click here to comment on this Voki.
Get a Voki now!

Sessió 8, 18 d'abril


A la classe d'avui hem vist aquestes diapositives que parles com diu el títol de diferents aplicacions didàctiques a través de la web. Val la pena parar-se a mirar totes les diapositives, són interessants.

La darrera part de la classe ha estat molt divertida ja que hem après ha dissenyar i penjar un VOKI al nostre blog. Mirant la vessant pedagògica hem de pensar que si per nosaltres ha estat divertit per als infants ho pot ser encara més i podem utilitzar els vokis per explicar determinades coses.

divendres, 11 d’abril del 2008

Sessió 11.04.08


Experimentem els retocs fotogràfics amb el Picassa.
Picassa és un programa que Google posa a la nostra disposició per penjar les nostres fotos i tenir d'aquesta manera un album virtual. Una de les avantatges que trobem respecte altres programes d'aquestes característiques, és la possibilitat que ens ofereix de modificar-les i retocar-les al nostre gust.

Tenint en compte això, vam crear un album on vam insertar algunes fotos de la visita a expodidàctica.



Posted by Picasa

Sessió 4.04.08




Avui hem visitat Expodidàctica, un saló adreçat al personal docent on es presenten els ultims recursos educatius dels que es poden disposar.

Teniem dues missions a aquest saló: observar les ultimes novetats en TICs, passant pels diversos stands (i sobretot pel de LINUX) i explicar un conte per la radio per l'assignatura de Comunicació Audiovisual i Educació.

En referència a les TIC hem pogut veure sobretot l'avenç de possibilitats que proporcionen les pissarres digitals interactives i de com aquestes poc a poc es van fent un terreny enfront les pissarres tradicionals. Com a curiositat dir que en les pissarres interactives està tot pensat i es pengen els canons de la pisarra perquè no facin ombres. M'ha semblat interessant.

I com a dada rellevant comentar que a partir d'ara els pc que surtin del Departament d'Ensenyament portaran el sistema Linux en comptes de windows, excepte el de Direcció.

divendres, 28 de març del 2008

Sessió 28.03.08

Avui hem aprés a fer un document d'escriptura cooperatiu online, a prtir del Google Docs. Aquests documents són molt útils quan necessites fer llistes de coses, per exemple organitzar una festa, la Revetlla de sant Joan, quedes amb molts amics i es decideix que cadascú porta una cosa, si es crea un llistat i tothom va anotant el que va comprant és molt més fàcil organitzar-se i de retruc hi ha menys possibilitats de que en el moment de la festa falti alguna cosa que algun despistat s'hagi oblidat de portar.

Després de presentar-nos el programa hem estat una estona en grup veient les seves possibilitats.

Per últim hem penjat un video del You Tube relacionat amb l'Educació Infantil, mitjançant el codi Embed.



divendres, 14 de març del 2008

Sessió 4. JOCS INTERACTIUS

Qualsevol educador ha de saber que té a la seva disposició diversos portals on es poden trobar diferents informacions relacionades amb el món de l'educació, així com un seguit de recursos per dur a terme en les seves tasques educatives. Alguns dels portals més coneguts són:





















Dins d'un d'aquests portals (edu365) podem trobar un recull de jocs interactius que tenen per objectiu desenvolupar diferents aspectes en l'infant. Entre ells podem trobar:



La bruixa

Gràcies a aquest joc, els més petits poden treballar de forma divertida les seves habilitats amb el mousse, que de ben segur utilitzaran més endevant.

La formiga

Es tracta d'un laberint, a partir del qual els infants poden desenvolupar el seu sentit espaial. És important treballar aquests aspectes de forma interactiva i abandonar d'una vegada les tradicioals i avorrides fitxes.




Observa i relaciona


Diferents jocs dissenyats per a potenciar la lògica i la memòria des de ben petits/es. Al jugar amb aquests jocs els infants estan treballant de forma transversal, ja que apart de divertir-se s'inicien en el món de la matemàtica a través de la lògica.


El joc de la Lada

Permet relacionar objectes i associar imatges. És útil per treballar parts del cos i elements de la vida quotidiana com la roba que ens posem cada dia. Per tant, indirectament es treballen aspectes matemàtics.


Els tres porquets i el llop escampabrossa

Un versió modernitzada del classic "Els tres porquets" adaptada als nous temps, on es tracta el tema del medi ambient i d'aquesta manera es consciencia de la importància del reciclatge. Conté també un joc de classificació.

divendres, 7 de març del 2008

Sessió 07.03.08

La classe d'avui ha servit per organitzar-nos una mica i saber que és el que haurem de fer durant el semestre (he linkat el programa del blog de l'assignatura). Ara hem sembla impossible que poguem arribar a fer tot el que està programat, s'haurà de veure....
També hem parlat de les TIC i hem conegut diferents materials relacionats amb aquestes que podem utilitzar a l'aula, que faciliten la tasca a l'educador/a i dinamitzen i fan més divertida l'activitat de l'alumnat. Per exemple hem vist que existeixen ratolins a distància i pissarres interactives. Aquesta última l'hem pogut trastejar a partir d'un programa que es diu Interwrite Workspace i hem pogut fer el nostre dibuix.




dijous, 6 de març del 2008

DIBUIXOS "ANIMATS"




S'han acabat els dibuixos tradicionals sobre paper, estàtics, avorrits,...

divendres, 29 de febrer del 2008

CLASSE 29 DE FEBRER



Tecnologia o metodologia? aquest és el títol del vídeo que hem vist i sobre el qual hem reflexionat. Serveix de gaire tenir l'última tecnologia a l'aula si es segueix utilitzant una metodologia basada en mètodes d'ensenyament anteriors a aquesta tecnologia? la conclusió que hem tret és que no. Perquè hi hagi un bon desenvolupament de l'aprenentatge de l'infant l'avenç dels 2 conceptes (tecnologia i metodologia) han d'anar de la mà.